extra advies voor u en uw kitten ,

U heeft misschien al de nodige ervaring met katten en kittens, maar misschien ook niet. Hoe dan ook lijkt het me belangrijk om u wat raad en advies mee te geven voor het door u gekochte kitten. U zult natuurlijk zelf ontdekken welke bijzondere eigenschappen (of gektes) uw dier heeft, maar onze kittens hebben én veel voorkomende én heel specifieke eigenschappen waar ik u op wil attenderen. U kunt overigens altijd raad vragen aan ons: over gezondheid, eten, enzo.. Liever  te veel, dan te weinig gevraagd!!

 

 

 

Zorg altijd voor:

  • vers en voldoende water. Let op: Maine Coons  hebben een “water-tik”: een open bak met water moet altijd leeggeplenst worden. Houdt u dit goed in de gaten. Het best kunt u een watersilo of een waterfontein gebruiken.
  • Dagelijks eten. wij raden aan de brokjes 24 uur per dag te laten staan .
  • Schone kattenbak: dagelijks de grote stukken uitscheppen en mimimaal 1 x per week de hele bak legen en schoonmaken (het beste met een normaal reinigingsmiddel en een borstel die alleen daarvoor bestemd is) In onze cattery gebruik ik momenteel peewee bakken en hopin bakken , de peewee is op basis van houtkorrels , en de hopin bakken op basis van mains . Deze zijn een stuk lichter dan klei, geven minder “geur” en maken de bakken makkelijker  te onderhouden. De bak kan in de GFT-afvalbak geleegd worden.
  • Een krab-en klimpaal. Voorkomt veel ongewenste meubelslijtage. Uw kitten is opgegroeid met  krabpalen en hun moeder heeft hen geleerd om daar hun nagels aan te scherpen en hun spieren te verstevigen. 
  • Hoger gelegen plankjes aan de muur als spring/uitkijkplek.
  • Voor Maine Coons: Minimaal 1 maal in de  week een borstel/kambeurt.(tenzij het dier een enorme vacht ontwikkelt) Let vooral op de “okseltjes”. je kan bij ons gelijk een verzorgingspakket kopen als u uw kitten komt ophalen 
  • Oren regelmatig, misschien dagelijks controleren op oorsmeer. Voorzichtig met (vochtig) wattenschijfje schoonmaken.
  • Een rustig, veilig slaapplekje. Meestal vindt de kat dat plekje zelf wel, maar als het lekker druk is bij u in huis, moeten uw huisgenoten het dier  ook met rust laten. Kussentjes en hangmatjes kunnen  ook behulpzaam  zijn.
  • Speeltjes. Het bekende klosje garen vindt de kat geweldig. Verder is er natuurlijk van alles in de handel. Let op dat de kat geen loszittende deeltjes opeet of er in verstrikt raakt. Een vast speeluurtje houdt u en uw kat jong!
  • Maak kittens die liggen te slapen niet voortdurend wakker om met ze te knuffelen en/of spelen. Na stevige activiteit, moet een kitten goed kunnen uitrusten. Speelse, actieve kittens kunnen zich anders oververmoeien. Dit komt hun weerstand en gezondheid niet ten goede.

Gevaren voor nieuwsgierige, ijverige kittens:

Als u kleine kinderen hebt (gehad),  bent u al door de wol geverfd. Alles wat gevaarlijk is voor een klein kind, is gevaarlijk voor een kleine, maar óók een grote kat. Ze blijven kinderlijk nieuwsgierig.  Let op met:

 

  • Losliggende spulletjes als elastiekjes ,kraaltjes enzo . Ze worden opgegeten en kunnen een verstopping of verstikking veroorzaken.
  • Giftige kamerplanten.  U kunt op het deze pagina diverse overzichten vinden.

Ongewenst gedrag

Hier in de cattery worden kittens gecorrigeerd met het woord foei, of ppsstt geluid en een vingerknip erbij .

Voeding:

Ik geef mijn katten een combinatie van Premium-kattenvoer, blikvoer en rauw voer. Premiumvoer lijkt duur, maar heeft beslist de voorkeur: de gelijkblijvende, evenwichtige, compacte samenstelling voorziet uw kat van alle benodigde voedingsstoffen en u heeft minder kattenbakwerk. Goedkoop supermarktvoer geeft bijna altijd problemen met darmen, vacht en gewicht (uw kat wordt te zwaar en ontwikkelt diabetes). Dit is ondermeer door het teveel aan geur-kleur-en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en het geringe vleespercentage.  

Uw kitten is grootgebracht met de volgende soorten voedsel:

Basisvoeding:

  • Royal canin kittenbrokjes
  • Aminonda kitten brokjes
  • barfmenu Cattery; ingevroren rauw vlees 2 x daags
  • Animonda de volgende blikken carny en ocean 
  • Eéndagskuikens. maar die maken best wat troep , dus je moet ervan houden !

Extraatjes/ aanvullend voedsel/snoep

 

  • Rauwe, gesneden kippenhartjes
  • rauwe rundergehakt
  • gekookte vis ( pagasius)

Gezondheid

Algemeen

Het kan voorkomen dat uw kitten door de verhuizing een beetje gaat niezen of diarree krijgt. Schrik niet, dit is een normale reactie op onrust. Als deze verschijnselen langer dan een dag of 3a4  duren, moet u actie ondernemen. Geef het kitten altijd eerst het meegekregen voer, niet direct iets heel anders. Vermeng het meegekregen voer langzaamaan met het voer wat u wilt gaan geven !

Tanden

Rond de leeftijd van 6 maanden zal het kitten tanden gaan wisselen. Het kan wat hangerig en passiever gaan worden. Dit gaat vanzelf over. Kijk wel regelmatig in de bek om te zien of er geen dubbele slagtanden staan. Als de oude slagtanden niet tijdig uitvallen, moet de dierenarts een handje helpen.

Ontwormen

Uw kitten is ontwormd voordat het met u meegaat. Echter, de ontworming moet 2x per jaar herhaald worden. Wij ontwormen met milpro. hulp nodig rond het ontwormen van je kitten mag je ons altijd contacteren, of vraag raad bij uw dierenarts.

Katerstaart

Een fenomeen wat zich zowel bij katers als bij poezen kan voordoen. Onder invloed van hormonen worden de talgklieren bij de staartaanzet overactief. Gevolg is een vettige, plakkerige huid waarbij de haren vaak afbreken. Remedie: regelmatig met Borotalco poeder in poederen, nachtje laten zitten en uitkammen. Ook kunt u de plek wassen met speciale katten shampoo . Niet zo  laten : de huid kan gaan ontsteken.

als je hulp nodig hebt voor de juiste spullen kan u ook ons voor contacteren 

Overige informatie

Als u met uw kat wilt gaan showen, kan ik u met allerlei praktische raad bijstaan. Het kitten is van jongs af aan gewend aan nat worden. Een kat moet bijna altijd gewassen worden voorafgaand aan de show!(een kitten niet) Voor shows  zijn er 2 categorieën kittens ; 3 t/m 6 maanden en 6 t/m 10 maanden. Echter, een Maine Coon heeft wat langer nodig om “volwassen” te worden. Pas na 3 of 4 jaar is het dier volledig volgroeid, hoewel het natuurlijk altijd een “kind” blijft.

leuke optie is altijd we eens samen een show gaan doen en je eens meegaat als wij gaan.en kan je zo alles gelijk leren .