Belangrijke overwegingen
Wil je dat de kittens stambomen krijgen? Dan moet je lid worden van een stamboek-voerende vereniging. De RMC is een ondervereniging van zo’n vereniging, namelijk Felikat. Er zijn in Nederland nog veel meer verenigingen, op de pagina `verenigingen` staat een overzicht.
Wil je de kittens een mooie catterynaam meegeven? Dan moet je een catterynaam registreren bij jouw vereniging. Dit is niet verplicht: als je geen catterynaam hebt, dan krijgen de kittens zogenaamde jaarletters bij hun (stamboom)naam.
Met welke poes wil je gaan fokken? Mag je hiermee fokken, en is deze poes een goede fokpoes? Niet alle poezen zijn geschikt om mee te fokken! Veel Maine Coons zijn terug te vinden in de Pawpeds database. Pawpeds geeft erg veel informatie en ook cursussen, gericht op de serieuze liefhebber en (beginnende) fokker.
Komt poes thuis, zwanger van een onbekende kater? Deze kater heeft net zoveel kans op genetische ziekten als een willekeurige raskat. Meer dan een geteste dekkater. Afgezien hiervan heeft deze kater waarschijnlijk een mindere gezondheid: hij heeft tenslotte zijn territorium moeten verdedigen tegen andere katers, en dat gaat tamelijk hardhandig. Verder loopt hij buiten rond waar hij voedsel en drinken vindt dat niet bepaald een keurmerk krijgt – maar waarschijnlijk wel infecties. Natuurlijk heeft uw poes deze zelfde risico’s gelopen toen ze buiten liep, dus de risico’s voor de kittens zijn groot! En – een stamboom kunt u voor de toekomstige ‘vuilnisbakjes’ niet krijgen!
Met welke kater wil je gaan fokken? Hoe vindt je een dekkater? Deels zijn hierbij dezelfde vragen als bij de poes. Maar het houden van een dekkater is niet eenvoudig, en ook: een kater heeft vaak meer nakomelingen dan een poes, dus het is extra belangrijk dat de kater geen ongewenste eigenschappen verborgen heeft. Vaak stelt de eigenaar van de kater extra eisen.
Wat komt er kijken bij een dekking? Voor poes en kater zijn enkele testen verplicht, en andere testen sterk aanbevolen. En natuurlijk begint nu ook de papierwinkel voor een nestje.
Extra zorg tijdens de zwangerschap. De poes krijgt natuurlijk extra zorg. Maar houdt er ook rekening mee dat het gedrag van de poes kan veranderen, en het samenleven met de andere katten, en kinderen, moeilijk kunt worden. Heb je daar eventueel de ruimte voor?
De bevalling, en de zorg voor de jonge kittens. Dit is vaak erg intensief. De praktijkverhalen geven een onthullende blik hierover. Zie je tijdig dat de poes gaat werpen? Zie je de moeilijkheden op tijd? Zie je de problemen van de kittens? Een navelbreuk of knikstaart zijn in dit stadium vrij onschuldige aandoeningen; gespleten verhemelte is verborgen maar dodelijk, en een ernstige navelbreuk of open ruggetje … Een keizersnede is niet gebruikelijk. Daarna kan de moeder niet direct de kittens zogen; kun je de kittens elke twee uur verzorgen? De poes met kittens is vaak extreem in gedrag naar andere katten en mensen toe. Kun je dit hebben? In geduld, maar ook in gezinssituatie, en ruimte?
Kleine kinderen, kleine zorgen; grote kinderen, grote zorgen: dit geldt ook voor kittens. Als de kittens uit de werpkist/werpkamer komen, is het huis dan kittenveilig? Electrische draden, planten, materiaal waarop gekauwd kan worden. Plekjes (onder de kast) waar we in kunnen kruipen, en niet uit kunnen komen. En: gaat de overgang op vast voedsel goed, gaat het wennen aan de bak goed? Zijn er geen virussen dan wel bacteriën die hun kans schoon zien? Een kleintje aan de diarree is geen pretje. En als er één diarree krijgt, volgt al snel de rest … Blijft de ontwikkeling goed gaan? Geen knikken in de staart, geen tranende oogjes? En dan gaan we naar de dierenarts voor de enting: komt er een entreactie?
Als de kittens groot zijn geworden, kun je voldoende goede huisjes voor ze vinden? Of wil je ze allemaal houden? En nu hebben we het niet over ‘de kosten eruit halen’ – ga er maar van uit dat dat niet lukt!
bron : http://rasclubmainecoon.org/de-maine-coon/fokken/